Glutenfrie Boller

Glutenfrie Fastelavnsboller

Det finnes selfølgeligt mange forskjellige måter og lage disse på her i Norge og i Sverige med ulike fyll, topping og utseende. Min personlige favoritt er i hvert fall disse bollene fylt med vaniljekrem, toppet med pisket krem og ett dryss av melis helt på toppen! Her er det kun fantasien som setter grenser.

Disse bollene er i Sverige kjent som «Semlor» og den klassiske Semlan er fylt med «mandelmasse», toppet med pisket krem drysset med melis på toppen. I Norge så sier man fastelavnsboller og av min erfaring så skjærer man bollene i to og fyller med syltetøy og spiser de med pisket krem til, melis på toppen har jeg ikke sett her.

Ingredienser (30 stk)

 • 500 gram (1 pk) Semper Mix
 • 100 gram romstemperert smør
 • 100 gram sukkker
 • 1,5 dl kesam (kvarg)
 • 1 ss psylliumfrøskall (alt fiberhusk)
 • 1 pk/50 gram fersk gjær
 • 2,5 dl melk
 • 2 egg
 • 1 klype salt

Forslag til fyll: vaniljekrem, syltetøy, marsipan, sjokolade eller hva du selv ønsker:)

Slik gjør du

 • Varm opp melken til ca 37 grader (lunken), smuldre gjæren i bakebollen som hører til kjøkkenmaskinen, hell sukkeret over gjæren og tilsett melken, rør til all gjæren har løsts opp, hell i psylliumfrøskalen og la blandningen stå i 10 minutter
 • Hell så i egg, salt, kesam og starte maskinen på middels hastighet med deigkroken på
 • Tilsett mel, litt om gangen og når alt mel er i deigen så har du i smøret, la maskinen elte deigen i nesten 5 minutter til du har en jevn og seig deig hvis du føler deigen er blitt litt tørr så kan du fint tilsette litt melk
 • La deigen heve under et rent håndkle eller plastikkfolie i 50 minutter
 • Ha mel på kjøkkenbenken og hell ut deigen, kna deigen med hendene til den er jevn igjen og så deler du opp deigen i 30 deler (enklest og først dele den i 2 og forme til baguetter så skjærer du de opp i mindre deler)
 • Hvis deigen er veldig løs så kan du ha i litt ekstra mel eller så kan du ha litt olje på hendene
 • Lag små runde boller og legg på bakebrett som du dekket med bakepapir, de hever seg i ovnen så legg de ikke for tett, gi hver bolle ett lett trykk med håndflaten og la de heve 30 minutter til
 • Stek bollene på 220 grader på miderste rille i 8-10 minutter eller til de fått en fin gyldenbrun farge

Når bollene er avkjølt så skjærer du de og fyller med hva du selv foretrekker, på toppen er det veldigt godt og dekorativt med ett dryss melis! Lykke til!

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.