
Glutenfrie kokosboller
Ingredienser til 15 kokosboller
- 1/2 dl vann (50 gram)
- 1,5 dl sukker (150 gram)
- 1/2 dl glukosesirup (80 gram)
- 3 eggehviter
- 2 ss sukker
- 1-2 ts vaniljepuré alt 1 vaniljestang (kan sløyfes)
- 15 glutenfrie kjeks, jeg brukte mariekjeks
- Sjokolade 200-300 gram, jeg brukte en 55% sjokolade
- Kokosmasse hvis du vil ha kokossmak
Du trenger også…
- Jeg brukte en rund sprøytetipp, 18 mm, til sprøyting av marengsen. Har du ikke sprøytetipp klipper du bare ett passe stort hull i sprøyteposen. Resultatet blir ikke like jevnt, men smaken blir jo den samme.
- Sukkertermometer
Slik gjør du
- Legg ut kjeksen på et brett og legg sprøytetippen oppi sprøyteposen. Sett den til siden.
- Oppi en kasserolle koker du glukose og sukker (150 gram). La det koke til det når 117 grader. Rør ikke for mye i sukkeret, kun litt i starten så du ikke har tørt sukker rett i bunnen og brenner det.
- Samtidig som sukkeret koker opp pisker du eggehvite og 2 ss sukker med kjøkkenmaskinen med ballongvisp. Hell vaniljen oppi. Det skal piskes til du får topper i eggehviten, og når sukkerlaken er blitt 117 grader heller du det oppi eggehviten, i en tynn stråle. Senk hastigheten litt mens du gjør det.
- Når all sukkerlaken er oppi øker du hastigheten til medium pluss og lar maskinen gå i cirka 6-8 minutter. Da skal marengsen være tykk, seig og avkjølt.
- Fyll sprøyteposen med marengs og fordel utover kjeksene du har forberedt.
- La kokosbollene hvile på kjøkkenbenken 1 times tid.
- Smelt sjokoladen over et vannbad og dypp kokosbollene i sjokoladen, en om gangen. Det kan være lite vanskelig, men hold helt i kanten på kjeksen og hjelp til og øse sjokoladen med en skje så du får dekket hele kokosbollen.
- Dryss over kokosmasse og sett bollen tilbake på brettet.
- Oppbevar kokosbollene i kjøleskap.
Jeg ser at mange andre har dobbelt så mye sjokolade i sine oppskrifter og ja, det blir nok enklere å dyppe kokosbollene da, men hvis du ikke skal bruke mer sjokolade blir det unødvendig svinn.
Men et tips hvis du vil bruke mye sjokolade til dyppingen er å lage sjokoladebrekk av sjokoladen som blir til overs. Hell den smeltede sjokoladen ut på ett bakepapir og dryss over tørket frukt, nøtter, kokos, godteri eller hva du liker; tada!